Takmičenja

Najnovije vesti sa takmičenja

U nedelju na Prvenstvu Srbije u Sambu koje se održalo u Novom Sadu u sportskoj dvorani SPENS ostvarili smo sledeće rezultate
Kadeti:
Dorotea Tomic 🥉
Emilija Colakovic 🥇
Jovan Marjanovic 🥈
Mihajlo Marjanovic 🥇
Boris Colakovic 🥉
Andrej Nikolic 🥈
Ml. Juniori: 🥈
Emilija Colakovic 🥈

Polaganje za crni pojas 2 dan

Trener i predsednik džudo kluba Obrenovac Branko Živković uspešno je položio za crni pojas II DAN.

Na polaganju je uspešno izveo KATAME NO KATU

Samoodbranu

Samo u slučaju nužde

Brzina

Veoma je bitna brzina izvođenja kate.

Reakcija

Akcija i reakcija

Naš program

Upišite se još danas

01

Judo

Judo je japanska borilačka vještina koja se fokusira na tehnike bacanja i kontrole protivnika. Osnovni principi Judoa uključuju korištenje protivnikove snage i težine protiv njega, umjesto suprotstavljanja direktnom sukobu. Ova vještina razvijena je krajem 19. i početkom 20. stoljeća od strane Jigoro Kanoa. Kano je kombinirao tehnike borilačkih vještina poput jujutsua s svojim filozofskim i pedagoškim pristupom kako bi stvorio sistem koji nije samo borilačka vještina, već i put samorazvoja i moralnog unapređenja.

Tehnike Judoa obuhvaćaju različite vrste bacanja, poput ippon-seoinage, o-soto-gari, tai-otoshi, kao i tehnike kontrole na tlu poput osae-komi, kesa-gatame, i širok spektar zahvata i poluga na zglobovima. Osim toga, Judo također uključuje trening protivoručnoj tehnici, odnosno borbu u stojećem položaju i na tlu.

Judo se često prakticira kao sport, sa standardiziranim pravilima i natjecanjima na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, uključujući Olimpijske igre. Međutim, mnogi ljudi također treniraju Judo radi samoodbrane, tjelesne kondicije ili kao dio svog osobnog razvoja. Ključni aspekti Judoa uključuju tehnike, kondiciju, ravnotežu, koordinaciju, ali i moralne principe kao što su poštovanje, samokontrola i uzajamna pomoć.

02

Sambo

Sambo je borilačka vještina koja ima korijene u Sovjetskom Savezu, a razvijena je u 20. stoljeću kao sistem borbe koji kombinira tehnike bacanja, kontrole na tlu, udarce i poluge. Naziv “sambo” dolazi od ruskih riječi “samozashchita bez oruzhiya”, što znači “samoobrana bez oružja”.

Postoje dvije glavne grane samboa: sportski sambo i borbeni (taktički) sambo.

  1. Sportski sambo: Ova grana samboa se natječe na natjecanjima u kojima su prisutna stroga pravila koja zabranjuju udarce i omogućuju borce da koriste samo određene tehnike bacanja, kontrole na tlu i poluge. Cilj je dobiti bodove ili prisiliti protivnika na predaju.

  2. Borbeni (taktički) sambo: Ova grana samboa se više fokusira na stvarne borbe i samoobranu, s manje ograničenja u primjeni tehnika. Borbeni sambo obično uključuje i udarce, kao i uporabu bilo kakvih raspoloživih tehnika borbe u situacijama samoobrane ili borbe.

Sambo je poznat po svojoj efikasnosti i praktičnosti u borbi, te se koristi u različitim kontekstima, uključujući vojnu obuku, policijske snage, kao i u sportu. Također, sambo je često kombiniran s drugim borilačkim vještinama kako bi se poboljšala cjelokupna borilačka sposobnost praktičara.

Testimonial

Komentari polaznika

5/5

“Semper id congue massa tellus, consequat, nibh adipiscing nam aliquam iaculis ut sollicitudin sit egestas amet amet, aliquet tincidunt varius quis non tellus nulla nulla aliquam consectetur pharetra sit nisl, sem eros.”

Monica Hale
5/5

“Id ut cras volutpat purus ante at viverra molestie et eget et turpis facilisis sit consequat ac morbi vestibulum pharetra vitae tincidunt nam sed.”

Angelina Dunn
5/5

“Tellus mattis aliquet odio adipiscing et fringilla in turpis nulla congue nunc felis arcu, diam massa mi pulvinar sit adipiscing vitae morbi nunc sed.”

Michael Tan
Pridružite nam se danas!

Neque, rhoncus tincidunt viverra donec purus in vitae facilisis mauris nec sit a volutpat sit nunc sollicitudin enim ut in aliquam turpis ultrices nam.

Judo Klub Obrenovac popup